Urban Terror Forums: Optimized .exe; builds of ioq3 engine - Urban Terror Forums

Jump to content

 Login | Register 
Advertisement
  • (142 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

Optimized .exe; builds of ioq3 engine Rate Topic: ***** 17 Votes

With GoogleTranslate, Bumpy, dmaHD, iKALiZER, Raw Mouse, Bug Fixes, ..

#11 User is offline   MerkyMerc Icon

  •   verified donator   
  • Account: merkymerc
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 1266
  • Notoriety: basic (gone)

Posted 05 November 2009 - 05:01 PM

View Postconker, on 05 November 2009 - 04:54 PM, said:

can you compile one version optimized for amd processors?


I could use that as well, that'd be sweet

#12 User is offline   mitsubishi Icon

  • Account: mitsubishi
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 13481
  • Notoriety: gone

Posted 05 November 2009 - 05:05 PM

This is optimized for any P4+ processor, anything recent (AMD or Intel). To go specifically for AMD one could try gcc though to be honest, I don't expect it to be faster than latest MS tools. But of course, it won't be a bad idea. Currently I'd find it difficult to make gcc builds since I'm on a 64bit version of windows, where mingw is a bit of a mess (and mingw-64 more of a mess (in case one wanted 64bit binaries (though those probably need even further hacking into ioq3))). One could probably also research how to go into optimizing for instructions for AMD onto the MS tools if it's possible, it may not be possible though. Another attempt could be going into intel's compilers but that'd need some effort to make it possible to compile ioq3 to begin with. Perhaps through Visual Studio or a Makefile but no idea. A problem there may be that there may not be free versions.

In my opinion, it won't be easy to go faster than this, or at least noticeably faster but a lot can be probably done into (q3 engine specific) detailed in depth research into specific sub-options of optimization; related possibly also on the compiler family used.

And of course, actually changing the engine code, 3D code, compiler-independent, like 27's work, may be a wiser idea.

This post has been edited by mitsubishi: 05 November 2009 - 05:16 PM


#13 User is offline   mitsubishi Icon

  • Account: mitsubishi
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 13481
  • Notoriety: gone

Posted 05 November 2009 - 09:03 PM

oops, certain important optimization option was probably incorrect, reuploaded.

#14 User is offline   ObScUrE Icon

  •   head moderator   
    Co-Chief Community Moderator
  • Account: obscure
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 2192
  • Notoriety: serious

Posted 05 November 2009 - 11:40 PM


ioquake3-urt 1.35-urt win_msvc-x86 Nov  5 2009
----- FS_Startup -----
Current search path:
C:\Dokumente und Einstellungen\ObScUrE\Anwendungsdaten\Quake3/q3ut4
C:\Dokumente und Einstellungen\ObScUrE\Desktop\UrbanTerror\q3ut4\zpak000_assets.pk3 (7933 files)
C:\Dokumente und Einstellungen\ObScUrE\Desktop\UrbanTerror\q3ut4\zpak000.pk3 (99 files)
C:\Dokumente und Einstellungen\ObScUrE\Desktop\UrbanTerror/q3ut4

----------------------
8032 files in pk3 files
execing default.cfg
execing q3config.cfg
execing autoexec.cfg
execing Scripts\ObScUrE.cfg
Cbuf_InsertText overflowed
Hunk_Clear: reset the hunk ok


the problems are still there but it's not your fault.
the new ioquake3 builds are all bugy in many different ways.

gg ObScUrE

Quote

BenQ-XL2420T|Filco-Ninja-TKL-MXRed|Logitech-G403|AKG-K70201000010 01101100 01110101 01110100 01010010 01100001 01110101 00100100 01100011 01101000~The quieter you become, the more you are able to hear.~

#15 User is offline   Ultradie Icon

  • Account: ultradie
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 34
  • Notoriety: basic (gone)

Posted 06 November 2009 - 12:47 AM

For some odd reason, When I alt-tab out, it freezes my mouse out-of-game (and I have no control over it), Then when I get back ingame, I get an error that spams my console all the way: Com_QueueEvent: overflow

bullet_disabledSponsored link
www.urbanterror.info

#16 User is offline   ObScUrE Icon

  •   head moderator   
    Co-Chief Community Moderator
  • Account: obscure
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 2192
  • Notoriety: serious

Posted 06 November 2009 - 02:17 AM

View PostUltradie, on 06 November 2009 - 12:47 AM, said:

For some odd reason, When I alt-tab out, it freezes my mouse out-of-game (and I have no control over it), Then when I get back ingame, I get an error that spams my console all the way: Com_QueueEvent: overflow

yes the mouse cursor moves to the upper left corner.

Quote

BenQ-XL2420T|Filco-Ninja-TKL-MXRed|Logitech-G403|AKG-K70201000010 01101100 01110101 01110100 01010010 01100001 01110101 00100100 01100011 01101000~The quieter you become, the more you are able to hear.~

#17 User is offline   MaJ Icon

  •   verified user   
  • Account: maj
  • Country:
  • Joined: 07-May 09
  • Posts: 189
  • Notoriety: basic (afk)

Posted 06 November 2009 - 04:51 AM

View PostObScUrE, on 06 November 2009 - 02:17 AM, said:

yes the mouse cursor moves to the upper left corner.



For me, this build has several issues that don't exist in ioq3 or ioUrT.
Sound continues while minimized (ioq3 has a cvar to fix this in the trunk)
The mouse gets locked into the corner with in_mouse -1
OpenAL errors get continually dumped to console.
fs_homepath is located differently from ioUrT


If you want to make an optimized build I'd really recommend grabbing 27's source (as messy as he says it is) and build with your optimizations in it.....maybe with a few patches like the the new quakelive mouse acceleration that was checked into ioq3 and possibly ikalizer. This way people get to play with 27's glsl stuff too particularly r_vbo to eliminate those pesky vertex arrays.

#18 User is offline   mitsubishi Icon

  • Account: mitsubishi
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 13481
  • Notoriety: gone

Posted 06 November 2009 - 01:50 PM

Updated to SVN1735, an error produced was commended out, SDL and OpenAL DLLs changed to official versions (reverted, apparently they have issues with latest versions found on ioq3's site being more stable).

It doesn't fix the mouse stuck on screen on minimize etc. problems.

latest SVN patches are a bit of a mess as someone in their irc channel admits.

some issues could be related to optimization options but not sure. i may investigate.

If you can't handle the new ioquake3 config path better stay away from ioquake3. cba'ed changing everything or returning to iourt for it when it offers a codebase of patches more than 2 years younger.

as for 27's patches, I don't think it'd be that decent according to their apparent intentions to make them easily public, and the source - in a latest version - is probably not even available to begin with.



ok the mouse stuck on screen and a console spam after returning from minimize aren't fixed by a debug non-optimized version. i may try gcc or intel compiler. but i guess i shouldn't ba'ed if performance is lower.


the gcc builds retain the mouse and spam issues with no optimization options. but i may try some benchmarking to see what wins, if any.

so far gcc slightly slower - as expected. i may try some more optimization options in case.

whatever I try, fps is about 2% lower, I don't see much future in this (gcc).



ok whatever, my gameplay is very smooth with it (what is available) and i cba'ed if it's slightly spammed (in console) or if mouse isn't perfect on minimize. for the moment. hope it gets fixed soon.

This post has been edited by mitsubishi: 26 November 2009 - 03:56 AM


#19 User is offline   mitsubishi Icon

  • Account: mitsubishi
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 13481
  • Notoriety: gone

Posted 07 November 2009 - 02:12 PM

Ok I tracked down the problem to windows lib built-in-SDL (used on -1) to be creating [the stuck on top left screen corner] so I reverted to the most recent version of SDL DLL in zip. I also commended out the warning spamming the console.

zip updated (in original post) to SVN1737 (latest) + the above changes.



btw - and I updated the original post about it - autodownloading's var can't be directly defaulted to 1 since it is returned to 0 - in an initial install only - by the pk3's of UrT (because the mod had tried to disable the old version of autodownloading which had the same var name). It can be hacked to use another var but it's probably minor and it may be a source of a mess. but I could try it next update if there's anything decent to update with additionally, if there's next update.

This post has been edited by mitsubishi: 07 November 2009 - 05:05 PM


#20 User is offline   ObScUrE Icon

  •   head moderator   
    Co-Chief Community Moderator
  • Account: obscure
  • Country:
  • Joined: 28-February 10
  • Posts: 2192
  • Notoriety: serious

Posted 07 November 2009 - 05:42 PM

Now you get the typical console problem.

source ioquake3

Quote

I can’t bring down the console with the ` or the ~!

This is due to a yet to be resolved issue for which we have a funky solution. Press Shift+Escape at the same time, this will bring down the console on any system.


Here my results with /timedemo 1 (same config).
Original UrT = 55,8fps
SVN1737 = 63fps

Quote

BenQ-XL2420T|Filco-Ninja-TKL-MXRed|Logitech-G403|AKG-K70201000010 01101100 01110101 01110100 01010010 01100001 01110101 00100100 01100011 01101000~The quieter you become, the more you are able to hear.~

  • (142 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Advertisement


Copyright © 1999-2017 Frozensand Games Limited  |  All rights reserved  |  Urban Terror™ and FrozenSand™ are trademarks of Frozensand Games Limited

Frozensand Games is a Limited company registered in England and Wales. Company Reg No: 10343942